Još jedna uspešna akcija dobrovoljnog davanja krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi je sprovedena u sredu 22. maja u Kovačici i Padini.

Crveni krst Kovačica u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine je u sredu 22. maja organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi u opštini Kovačica. Akcija je sprovedena najpre u Mesnoj zajednici u Kovačici a nastavila se u Padini, takođe u prostorijama mesne zajednice.

Kako navodi Dr Miroslav Petković iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine Novi Sad, akcija je jako dobro tekla, u prva dva sata, krv je u Kovačici dalo 40 davaoca. On je pohvalio Crveni krst u Kovačici, jer je akcija bila dobro organizovana a davaoci edukovani i pripremljeni, što je doprinelo uspešnosti same akcije.

Trenutna situacija sa rezervama krvi nije baš zadovoljavajuća, tako da se apeluje na ljude da dođu da daju krv, navodi Dr Petković. Oni koji još nisu davali krv bi trebalo da se infromišu ili u lokalnim crvenim krstovima, ili da pozovu Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu, kako bi dobili konkretne smernice kako da se pripreme, kaže dr Petković i podseća, da krv može da da svaka zdrava osoba starosti od 18 do 65 godina, naspavana i odmorna. Ukoliko davalac uzima neku terapiju, trebalo bi da najpre kontaktira Zavod za transfuziju krvi.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *