Debeljači pet miliona dinara za komasaciju!

Prema saopštenju predsednika opštine Milana Garaševića, program komasacije koji je usvojen na 17. sednici Skupštine opštine Kovačica, podržan je i kroz projekat, a od strane Sekretarijata.

Naime, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo po projektu opštine Kovačica, odobrio je pet miliona dinara na ime komasacije Katastarske opštine Debeljača. Ugovor o finansiranju potpisan je 15. juna.

Danas sam u Novom Sadu u ime opštine Kovačica potpisao ugovor o sufinansiranju komasacije Katastarske opštine Debeljača. Blizu 5 miliona dinara odobrio je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo po projektu opštine Kovačica. Program komasacije usvojen je na 17. sednici Skupštini opštine Kovačica bez ijednog glasa protiv.

Podsetimo, ovaj proces podrazumeva određivanje jasnih odnosa između vlasnika zemljišta u Debeljači, a inicijatori same akcije su nadležni Mesne zajednice Debeljača. Preko 4000 hektara zemljišta na redu je za objedinjavanje. Ovim će se obezbediti jednostavniji pristup zemljištu pa samim tim i lakša obrada. Budući investitori dobiće atraktivnije i prilagođeno njihovim potrebama.

Procesom komasacije, ujedinjavanjem zemljišta istog vlasničkog porekla putem komisije koja će biti oformljena od licenciranih stručnjaka, postići će se ogromne uštede građana, jer će sve usluge biti POTPUNO BESPLATNE.

Kako nam svedoče poljoprivrednici i privrednici iz Botoša, gde je komasacija urađena ranije, ukupna ušteda putem taksi, troškova prevoza, administrativnih troškova je MILION EVRA.

Od 2010. godine u Srbiji je započeto 18 komasacija ili ukrupnjavanja poljoprivrednih parcela. Većina je na teritoriji Vojvodine, čak 15. Do sada je u čitavoj republici završeno 12 komasacija. Od toga u Vojvodini devet, a u ostatku zemlje tri. U Srednjem Banatu komasacija se sprovodi u dve katastarske opštine na površini od 11158 hektara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *