Slovenská rozprávka objektívom Petra Dešića – „Moja slovačka priča‟

U Narodnom muzeju u večernjim satima u prisustvu mnogobrojnih domaćina i gostiju iz banatskih sela otvorena je izložba  „Moja slovačka priča‟ autora Petra Dešića. Program je vodila Alisa Oravec, dok su veče osvežile pesmom sestre Katarina Kalmar i Danijela Holok uz muzičku pratnju tate Mihala Kalmar.

Izložbu koja je nedavno bila otvorena prvo u ambasadi Slovačke Republike u Beogradu, zatim u Omladinskom centru u Novom Sadu a sada u Pančevu, svečano je otvorila ambasadorka SR u Beogradu Dagmar Repčekova. Njena asistentkinja Bratislava Laćarak pročitala je pismo novoimenovanog ambasadora Srbije u Bratislavi u Slovačkoj Momčila Babića, koji zbog zdravstvenih problema nije bio prisutan.U ime narodnog muzeja obratio se direktor Miroslav Birclin, koji se zahvalio autoru na ulepšanju prostorija a svim posetiocima, što su podržali ovaj poduhvat koji pokazuje  dobru srpsko-slovačku suživost u gradu Pančevu. Opus Petra Dešić se sastoji od 34 fotografije sa ljudima i životom jedne nacionalne zajednice. Fotografije mogu videti slovački identitet, osećanja, običaje, igre, kostime, decu ili portrete ljudi, svakodnevni život. To je način života jednog naroda. Petar Dešić se seća početka slikanja Slovaka. Autor je, u 2014. godini, sasvim slučajno slikao bogosluženje u Selenči, pa je mislio da može proširiti svoju ideju. Za četiri godine, posetio je 24 slovačke sredine gde žive Slovaci. Shvatio je da je potreban veliki napor  kako bi se jedno društvo prezentovalo na najbolji mogući način. Bio je najviše impresioniran određenom nošnjom specifičnom za svako okruženje u kojem Slovaci žive, ljubaznost, gostoprimstvo i saradnju koju je imao sa njima. Želeo je da pokaže drugima da pripadnici slovačke nacionalne manjine nisu samo u Bačkom Petrovcu i Kovačici, već i žive u malim selima u Sriemu i južnom Banatu .

U svojoj kolekciji ima ukupno 200 fotografija koje mogu predstavljati Slovake, na žalost, nije moguće izložiti  više slika u jednom prostoru.Ima u planu da objavi fotomonografiju, koja bi verovatno bila najbolji dokument i prelepa uspomena za sve koji su učestvovali u njegovom foto projectu. Izložba u Pančevu biće otvorena do 28. februara.

Prenosi 013info. Tekst na slovačkom jeziku pročitajte ovde:

Slovenská rozprávka objektívom Petra Dešića

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *