Vreli dani pred nama! Kuda na kupanje? Kupališta na Tamišu imaju dobar ekološki status!

Kupališta na reci Tamiš u Pančevu, Jabuci i Glogonju, na Dunavu kod Bele Stene i kod Ivanova mogu se koristiti za kupanje, kao i jezero u Kačarevu.

Voda u Tamišu kod Pančeva je II klase i ima dobar ekološki status. U istu kategoriju spada i tamiška voda u Glogonju. Voda u kačarevačkom jezeru je II klase i ima dobar ekološki status.Voda na tamišu u Jabuci je IV klase, što se vodi kao slab ekološki status, ali ne može uticati na zdravlje ljudi. Dunav je kod Bele Stene III klase i ima umeren ekološki status.

Dunav kod Ivanova spada u V klasuu, ali mišljenje doktora je, da paramater koji je povišen, a to je pH vrednost, ne može da utiče na zdravlje ljudi.

Kupališta na Ponjavici, kod Omoljice i Banatskog Brestovca ne mogu koristiti za kupanje, kaže se u izveštaju o kvalitetu površinskih voda Zavoda za javno zdravlje Pančeva od 24. jula, jer spadaju u V klasu kvaliteta vode.

Ovom kontrolom kvaliteta, kontrolisani su nivoi fekalne koliformne bakterije, ukupne koliformne bakterije, crevne enterokoke i broj aerobnih heterotrofa, a definisan obim fizičko-hemijskih analiza je: pH, suspendovane materije, rastvoreni kiseonik, zasićenost kiseonikom, BPK5, HPK, nitrati, nitriti, amonijum jon, hloridi, određivanje ukupnog ostatka posle isparenja na 105 stepeniC,(ukupna mineralizacija), elektroprovodljivost na 20 stepeni C, gvožđe, cink, olovo, kadmijum, živa i nikl.

 

Izvor: 013 INFO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *