Veliki intervju za START 013 – Kovačica kakvu je građani zaslužuju

Милан Гарашевић, председник Општине Ковачица

ЕВРОПСКА ОПШТИНА KAO ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ

• Гасификација се приводи крају,  следи отварање фабрике воде, па…
• Радимо на инфраструктурном опремању и јачању привредног потенцијала, мислећи на наредне генерације

После априлских избора 2016. године и апсолутне победе напредњака, за председника Општине Ковачица изабран је Милан Гарашевић, који је до тада неколико месеци био на функцији помоћника председника општине.

Ово је његов други интервју за Старт 013.

• Од када сте председник Општине Ковачица, шта је то што бисте посебно издвојили као посебан успех локалне самоуправе, посебно у односу на оно што  Вам je u наследство оставила претходна власт?

– У тренутку када сам ступио на дужност председника општине Ковачица, многи изазови су били преда мном и мојим кабинетом. Дом здравља општине Ковачица имао је дуг од преко стотину милиона динара, апотеке у оквиру Дом здравља нису функционисале: рафови су били празни, апотекари нису имали редовна примања нити су им исплаћивани путни трошкови. Наша општина је у тренутку када сам ступио на дужност, била последња негасификована општина у Војводини.  Укинута је радна зона. Дом културе у Падини био је у риунираном стању, у Ковачици  такође…

Данас, преко 25 процената дуга Дома здравља је враћено, апотеке функционишу беспрекорно, гасификација се приводи крају, ради се на реновирању и реконструкцији зграда у којима су домови културе. Очекује нас и нова радна зона у Црепаји. Све што сам навео смо решили и решавамо, системски и одговорно мислећи на наредне генерације које ће живети у нашој општини.

    • Чиме сте Ви лично најзадовољнији од онога што је до сада урађено?

-Започели смо пројекат гасификације у вредности од 1.560.000.000 динара, кренувши из Идвора. Поносан сам на то што ће наши мештани у Самошу добити асфалт у великом броју улица, што је, такође, велика инвестиција. Кренули смо са заменом уличне расвете, инвестирали смо у фабрику воде за насељено место Ковачица, апотекари имају редовна примања, а апотеке су снабдевене. Доста смо урадили на водоводној мрежи у Ковачици, заменили вентиле, а следи реконструкција водоводне мреже у Уздину.

Најпоноснији сам на чињеницу да је наша општина данас једно велико градилиште.

   • Како оцењујете сарадњу са републичким и покрајинским органима власти?

– Веома сам задовољан сарадњом са републичким и покрајинским властима.  Покрајинска влада нас је подржала средствима кроз различите пројекте. За уређење каналске мреже  Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство одобрио је преко два и по милиона динара. Секретаријат, такође, одобрио је и средства по још једном пројекту општине Ковачица и то близу 10 милиона динара за уређење атарских путева Катастарске општине Уздин. Општина Ковачица добила је преко 3 милиона динара на основу конкурса Покрајинске владе за субвенционисање превоза ученика.

Један од најважнијих пројеката који нас очекује је комасација Катастарске општине Дебељача и за то смо добили средства по пројекту и то у износу од пет милиона динара. У тренутку када смо ми дошли на власт, општински буџет није био солвентан. Тада су нам републичке власти помогле са 30 милиона динара и од тада је наш буџет солидан, солвентан и предвидив.

    • Шта се тренутно ради на инфраструктурном сређивању општине Ковачица и шта је у плану да се још уради до краја ове године?

– Отварање фарике воде је прво што нас очекује. Завршавамо реконструкцију водоводне мреже у Ковачици, сређујемо расвету у насељеним местима, очекује нас сређивање вашаришта у Дебељачи, завршетак гасификације општине, до краја године је планирано асфалтирање улица у Самошу, реконструишемо Дом културе у Путникову, радимо и на дечјем игралишту у Ковачици. Најважније је да спремимо планирану радну зону за инвеститоре.

СКУПШТИНА ОПШТИНЕ

Скупштина општине Ковачица има 39 одборника. Њих чак 25 чине одборничку групу СНС, у којој су 24 напредњака и један социјалиста. Демократе имају осам одборника, Лига социјалдемократа пет, док један одборник не припада ниједној партији.

Иначе, након локалних избора, одржаних пре две године, напредњаци су имали 21 мандат, демократе девет, ЛСВ шест, СПС два и СВМ једног одборника.

 

INTERVJU ZA START 013

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *