Šoljica kafe pozvala mnoge na razgovor, a služila se i riblja čorba

Udruženje žena Vidovdan ove godine odlučila je da oblik tradicionalne manifestacije Šoljica kafe zove  na razgovor promeni i na taj način podigne manifestaciju na viši nivo I naglasi njen simbolički značaj.

Naime, prethodne godine  tokom obeležavanja Velikogospojinskih dana uoči seoske slave Velika Gospojina u Crepaji, prolaznicima se služila kafa iz šoljica koje su donele članice, a koje su u pojedinim porodicama dosta dugo I imaju vrednost antikviteta.

Ove godine pored kafe kuvala se I riblja čorba. Incijativa za ovu gastronomsku aktivnost potekla je od običaja da je pred ovaj veliki praznik post i tada je običaj da se sprema posna hrana. Pored kafe, prolaznici su mogli da se posluže I čorbom. Ovo je druga po redu manifestacija Šoljica kafe zove na razgovor, a prvi put se kuvala riblja čorba. Prolaznici su bili u prilici da popiju kafu I počaste se, a članice su istakle da će sasvim sigurno I narednih godina organizovati ovu manifestaciju sa namerom da ona svake godine okupi što više meštana Crepaje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *