Jasmina Isajlov predstavila svoju prvu knjigu – ,,JOCA”

Jasmina Isajlov, istaknuta umetnica iz Crepaje, pisac i slikarka, jedna je od retkih koja se trudi da narodnu baštinu i lokalno kulturno i istorijsko nasleđe sačuva u okviru svojih literarnih dela. Višestruko nagrađivana na različitim književnim konkursima, zaslužila je da njena dela budu ovekovečena u okviru zbirke pripovedaka sa jedisntvenim imenom Joca.

Kako autorka navodi, čovek sa imenom Jovan i nadimkom Joca, njen je deda-stric. Njegova sećanja ova darovita umetnica zapamtila je i zapisala, a Udruženje građana Mihajlo Pupin u saradnji sa Domom kulture Mita Živkov Lala, prepoznalo važnost čuvanja ovih radova i pomoglo u izdavanju publikacije.

Promocija knjige održana je u sredu, 29.avgusta kao aktivnost koja zatvara obeležavanje seoske slave Velika Gospojina, a ovom prilikom obratili su se direktor doma kulture, Nikola Kosovac i direktor Opštinske biblioteke Kovačica, Stevanovski Slobodan.

Slobodan Stevanovski je pročitao predgovor za knjigu u kom je akcentovano da se stvaralaštvo lokalnih pisaca, hroničara jednog mesta, često ne prepoznaje kao važno za literaturu jednog naroda, pa se kritičari ogreše od stvaraoce koji otrgnu od zaborava trenutke sećanja i stave ih u večnost.

Jasmina Isajlov predstavila je odlomke pripovedaka čitaocima i vrlo efektno zagolicala njihovu maštu. Pored pisanih uspomena, Jasminin rođak se javio prisutnima i dodatno dočarao o kakvom čoveku se radi i opravdao razlog zašto je baš Joci knjiga posvećena.

Svi zainteresovani do knjige mogu doći u ogranku Opštinske biblioteke Kovačica u Crepaji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *