Mašta, igra, pesma i stvaralaštvo u Dnevnom boravku Centra za socijalni rad

Pri Centru za socijalni rad funkcioniše i Dnevni boravak za osobe sa posebnim potrebama.

Opština Kovačica je na ime evropskog projekta Poboljšanje usluga socijalne zaštite osoba sa invaliditetom u Kovačici, iz IPA programa dobila sredstva na dve godine za adaptaciju prostora za mlade osobe sa posebnim potrebama, smetnjama u razvoju  od 25 do 30 godina starosti.

Kuća Dnevnog boravka koja se nalazi u Kovačici a funkcioniše pri Centru za socijalni rad adaptirana je po standardima koji odgovaraju krajnjim korisnicima. Potreba za ovakvim projektom javila se na inicijativu građana, zapravo roditelja kojima je pomoć potrebna, a mladim ljudima bile su potrebne odgovarajuće aktivnosti koje bi održavale njihove motoričke sposobnosti i razvijale, koliko je to moguće.

Korisnici Dnevnog boravka imaju različite aktivnosti i kretivne radionice koje imaju za zadatak da razvijaju maštu, motoričke sposobnosti, kreativnost, ali i samopouzdanje. Sa stručnim licima korisnici stiču nova znanja i veštine, a pored aktivnosti u samom boravku, umeju i da prošetaju, pa je organizovana bila i poseta Galeriji naivne umetnosti.

Među kretivnim radionicama, našle su se one čije su teme bile pravljenje pasoša, lutaka od vune, pravljenje čupavaca, vajanje. Pored zabavnog, radinice imaju i edukativni karakter, pa je jedna od njih bila posvećena i voću i povrću i temi zašto je ono dobro za zdravlje.

Pored brojnih aktivnosti, neretko se čuje pesma, pa se i zaigra u ovom domu u Čaplovičevoj ulici. I zaista, ovaj objekat je na određeni način drugi dom za njegove korisnike, jer se u njemu osećaju prijatno, uče, druže se i stiču jedinstvena prijateljstva ispunjena čistim emocijama i bezrezervnim poverenjem.

Opština Kovačica je ove godine izdvojila oko 5.300.000 dinara za troškove održavanja dnevnog boravka. Međutim, ono što je važno je što je i nakon dvogodišnjeg trajanja projekta ostala podrška osetljivim društvenim grupama poput korisnika Dnevnog boravka, a to je ujedno i podrška njihovim porodicama. O važnosti jednog ovakvog objekta svedoči i to da je jedna naša velika kompanija donirala automobil za potrebe dnevnog boravka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *