Direktorka GNU ponosna na svoje slikarke


ANA SE PONOSI MARINOM I KATARINOM
• Galerija naivne umetnosti tokom godine ima preko 20 hiljada posetilaca, uglavnom stranaca
• I nastarija, Katarina, i najmlađa članica Galerije, Marina, uvek su spremne da se uključe u aktivnosti ove ustanove
U organizaciji Galerije naivne umetosti, tokom oktobra je u Kovačici održan 68. po redu „Kovačički oktobar“, jedan od najstarijih umetničkih salona (osam godina stariji od Beogradskog) koji ima veoma dugu tradiciju, još iz 1952. godine, kada je ova manifestacija održana po prvi put. I ove godine ova manifestacija je privukla pažnju poznavalaca i ljubitelja naivnog slikarstva, kaže direktorka Galerije naivne umetnosti Ana Žolnaj Barca, koja navodi da o tome dovoljno govori činjenica da je na otvaranju ovog salona bilo preko hiljadu posetilaca, što je za sredinu poput Kovačice upečatljiva poseta.

ZAŠTITNI ZNAK… Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije
Ponosni smo da smo ovog 5. oktobra otvorili 68. salon slika „Kovačički oktobar“ na kome učestvuje 27 savremenih slikara, članova Galerije, kao i rodonačelnici naive, poput Zuzane Halupove, Martina Jonaša, Jana Garaja i mnogih drugih. Veliki broj posetilaca među kojima su bili svi oni zaslužni za održanje naive do danas, predstavnici republičkih i pokrajinskih vlasti, kao i lokalne samoprave – kaže Žolnaj Barca i ocenjuje da je zbog ove manifestacije Kovačica postala „centar sveta“ južnog Banata koju, tokom godine obiđe oko 20 hiljada posetilaca, od kojih je oko 80 posto stranaca. Među njima su najbrojniji oni koji stižu sa kruzera tokom tri dana vikenda i za koje se tada u Galeriji ogranizuje performans i tradicionalno posluženje specijalitetima a koji posećuju i Spomen kuću Martina Jonaša, koja postoji i radi u okviru Galerije. Ovi gosti se kasnije često javljaju i govore o svojim utiscima o Kovačici.

NAJSTARIJA… Katarina Karlečik i njene slike
Ono što je sada aktuelno jeste najava da će se u Kovačici otvoriti Muzej naivne umetnosti i tu inicijativu naša sagovornica i te kako pozdravlja, navodeći da Galerija danas ima 27 članova i da svaki jednom godišnje pokloni po jednu svoju sliku, čime se stvara ozbiljna kolekcija slika za koje ova ustanova nema adekvatan prostor za njihovo čuvanje. I svaki od velikog broja umetnika iz celog sveta koji posećuju ovu galeriju i njenu potkrovlje obično ostavi po neko svoje delo.

Galerija naivne umetnosti je tokom „Kovačičkog oktobra“, pored izložbe slika savremenih slikara, organizovala i brojne druge manifestacije. Kako nam je rekla direktorka ove ustanove, u potkrovlju Galerije bila je organizovana izložba slika umetnika iz Dragačeva sa kojima postoji odlična saradnja. Ona dodaje da naivci iz Kovačice tokom Sabora u Guči gostuju tamo i slikaju, a da je kruna saradnje slika „Sabor u Guči očima slikara iz Kovačice“ koja je poklonjena Muzeju trube u Dragačevu. Pored toga, organizovana je i izložba radova najmlađih slikara, izložba „čistog srca i duše“ kao i izložba starih slovačkih instrumenata.

NAJMLAĐA… Marina Petrik pored svojih slika
Galerija naivne umetnosti iz Kovačice danas ima 27 članova, a mi smo imali priliku da razgovaramo sa jednom od, po radu u ovoj ustanovi, najstarijih, kao i sa najmlađom članicom ovog kovačičkog kulturnog brenda.

Moje interesovanje za slikanje seže do predškolskog doba, ali sam ozbiljnije počela da se njime bavim kada sam kao petnaestogodišnja devojčica došla u školu slikanja koju je držao Martin Jonaš. Tada su došli i novinari iz Beograda, koji su se zainteresovali za mene tako da su me posle nekoliko dana snimali za Filmski žurnal. Kasnije sam u Beogradu, gde sam radila, upisala školu slikanja na kojoj sam provela četiri godine – kaže Katarina Karlečik, najstarija aktivna članica Galerije, koja sama kaže da i danas slika i to svakodnevno, ali priznaje da ne zna koliko slika je do sada, za ovih šest decenija rada naslikala. Za Katarinu, direktorka Galerije Ana Žolnaj Barca kaže da je jedna od najvrednijih članica, koja nikad ne odbija učešće u nekoj od brojnih aktivnosti Galerije. Po tome joj je slična i Marina Petrik, po stažu najmlađa članica Galerije, koja je takođe aktivna i spremna na rad. Kako nam je Marina sama rekla, prvu sliku na platnu uradila je 1999. godine, ali da se slikanjem aktivno bavi od 2013. godine.
Volim naš folklor, nošnje, na slikama su mi crkveni i svadbeni običaji, kao i boje naših sukanja česti motivi, a radim i pejzaže. Do sada sam uradila oko stotinu slika, i malih i velikih formata – kaže Marina Petrik, koja je bila deo grupe umetnika koja je uradila sliku velikog formata „Moja Kovačica“.

I. Vladan

Foto:Start 013

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *