Oktobarski susreti 42: Nagrađeni mladi i perspektivni učenici

Ovogodišnji Oktobarski susreti u Idvoru otvoreni su intorniranjem himne Bože pravde. Radno predsedništvo ove godine radilo je u sastavu prof. dr Branko Kovačević, Milan Božić, učlitelj Dragiša Matić, dr Vera Pavlović i Nikola Stojšić. Tema ovogodišnjeg skupa inovatora, profesora, mladih talenata, jeste „Put u inovacijsko društvo“.

Skup je ispred opštine Kovačica pozdravila Marijana Meliš, pomoćnica predsednika optšine Kovačica, i u ime predsednika opštine Kovačica i u svoje lično ime izrazila reči podrške organizatorima. Istakla je da je Idvor možda malo mesto teritorijalno gledano, ali u njemu žive ljudi velikog srca i duše.

Duo tamburica pobrinuo se za muzički intermeco

Milan Božić otvorio je ovogodišnje Oktobarske susrete, a dodeljene su Pupinova medalja, Selakova medalja mladim talentima sa novčanom nagradom i proglašeni su počasni građani Idvora.

Pupinove medalje dodeljene su: prof. dr Radovanu Pejanoviću, redovnom profesoru Univerziteta u Novom Sadu, Momčilu Staniću, jednom od osnivača Društva Mihajlo Pupin, doc. dr Bobanu Kovačeviću, novinaru koji je u okviru programa za dijasporu afirmisao velikane srpske nauke, RTV OK, za redovno i kvalitetno izveštavanje sa Oktobarskih susreta, Dnevnom listu Večernje novosti, za afirmisanje lika i dela Mihajla Pupina.

Selakove novčane nagrade za najperspektivnije darovite učenike dodeljene su Veljku Radiću, Mateji Vukeliću, Aleksandru Cuciću i Aleksi Mađareviću.

Počasne građane Idvora proglasio je predsednik Saveta Mesne zajednice Idvor, Svetislav Zakić.

Svetislav Zakić, predsednik Saveta MZ Idvor

Počasnim građaninom Idvora proglašen je dr Vladimir Cizelj, za izuzetne rezultate u afirmaciji Pupinovog dela. Vladimir Cizelj je i osnivač i duhovni kreator jednog od najboljih instituta u Srbiji i Balkanu, Instituta za informacijone tehnologije Vlatakom. Zahvaljujući njemu, biće postavljen i spomenik Mihajlu Pupinu ispred ETF-a u Beogradu, pored Nikole Tesle.

Počasnim građaninom Idvora progrlašen je i dr Dragoljub Cucić, i to za izuzetne rezultate na afirmaciji dela Mihajla Pupina, više desetina naučnih radova, knjiga, izložbi i predavanja o Mihajlu Pupinu. Rukovodilac je Regionalnog centra za talente koji je organizator 11 edukativnih kampova za darovite i motivisane učenike u Idvoru.

Nagrade je dodelio i Regionalni centar za talente i to mladim učenicima srednjih škola za izuzetne uspehe na takmičenjima. U ovom delu, dodeljeno je 15 nagrada učenicima koji su ostvarili uspehe na takmičenjima iz matematike, fizike, srpskog i engleskog jezika, informatike i programiranja, hemije, istorije.

Sledećeg vikenda biće održana trka naučniku u čast i pozorišna predstava „Istorija velikana Mihajla Pupina“, za koju je sredstva obezbedio pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Na kraju manifestacije položeni su venci na spomenik Mihajlu Pupinu u Idvoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *