Nekada dugovi, danas novi aparati i laboratorija za Dom zdravlja Kovačica

Predsednik opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik, danas je da direktorom Doma zdravlja Kovačica, Predragom Vinkovićem potpisao ugovor o primopredaji dva ultrazvučna aparata. Ultrazvučne aparate najnovije generacije obezbedila je opština Kovačica putem projekta koji finansira Evropska unija, odnosno, IPA INTEREG CBC fonda. Projekat realizuju Srbija i Rumunija.

Pre par godina opština rešavala nasleđene dugove, danas kupuje nove aparate

Vrednost projekta Podizanje nivoa kvaliteta medicinski usluga je 420.000 evra, a od toga je 120.000 evra namenjeno konkretno za aparate za ultrazvuk i aparate za biohemijsku analizu koji će biti dati na korišćenje laboratoriji Kovačica. Pored toga, ovaj evropski projekat podržala je i Pokrajinska vlada sa dodatnih 2.100.000 dinara, a sprovodi ga Odeljenje za lokalni i ekonomski razvoj na čelu sa Danielom Magduom.

Cilj projekta je da se jača pogranična oblast Srbije i Rumunije, te se kroz njega realizuju i aktivnosti u Rumuniji, odnosno, u opštini Berilište u kojoj će se takođe realizovati aktivnosti u lokalnim ambulantama i domu zdravlja, a ukupno trajanje projekta je 2 godine. U okviru predviđenih aktivnosti, najavljeno je da će u decembru stići i pojačanje u kovačičku laboratoriju, pa će Dom zdravlja Kovačica imati opremu koja je u rangu one koja se nalazi u bolnicama u većim zdravstvenim centrima.

Jedan od aparata nalaziće se na ginekologiji Doma zdravlja Kovačica, dok će drugi biti na odeljenju pedijatrije.

Opština Kovačica, inače, izdvaja iznad 40 miliona dinara za primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno, za Dom zdravlja Kovačica.

Podsetimo, jedan od najvećih izazova sa kojim se suočila lokalna samouprava i čelnici Doma zdravlja u Kovačici bio je dug koji je pretio da ova zdravstvena ustanova uđe u kolaps. Kako navode nadležni u ovoj ustanovi, po dolasku 2016. novo rukovodstvo zateklo je 120 miliona duga prema dobavljačima i preko 15 miliona duga na ime kamata i sudskih troškova, čime ukupan dug dostiže vrtoglavu cifru od preko 135 miliona.

Sa kakvim se izazovima borio Dom zdravlja Kovačica, čitajte ovde :::Uspešno izbegli kolaps:::

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *