Kafica, riblja čorba, šah, rukomet, veliki praznik u Crepaji

Centralni vikend proslave Velikogospojinskih dana

Velika Gospojina, seoska slava u Crepaji, obeležava se tradicionalno u trajanju od desetak dana uz brojne događaje. Za organizaciju Velikogospojinskih dana zadužena je Mesna zajednica Crepaja pod pokroviteljstvom opštine Kovačica, Savet za kulturu opštine Kovačica, Dom kulture Mita Živkov Lala, Udruženje žena Vidovdan, Omladinski rukometni klub Crepaja, Kulturno umetničko društvo Sveti Sava, ljubitelji malog fudbala, I brojni pojedinci.

10. jubilarni Velikogospojinski šahovski turnir

U subotu 27. avgusta organizovano je više događaja na različitim lokacijama. Održan je jubilarni 10. Velikogospojinski šahovski turnir u organizaciji Saveta za kulturu opštine Kovačica. Takmičilo se 14 učesnika, a pobedu je odneo igrač iz ŠK Bata Ćosić iz Opova, Živadin Mitrović. Nagrade su dodeljene u vidu pehara, majici i medalja, a podelio ih je zamenik predsednika opštine Kovačica, Petar Višnjički.

Riblja čorba uz kaficu

Zamenik Višnjički je obišao još dve manifestacije koje su se održavale kod Doma kulture Mita Živkov Lala, i to V Cezarov memorijal, takmičenje u kuvanju riblje čorbe i Šoljica kafe zove na razgovor. Takmičenje u kuvanju riblje čorbe okupilo je nešto manje ekipa nego ranijih godina, usled pomeranja termina održavanja koje je bilo uslovljeno lošim vremenskim uslovima prethodnog vikenda. Ipak, deset kotlića takmičilo se za titutlu najboljeg, a pobedili su Šamioni u kašnjenju.

Izložba šoljica za kafu i dobar povod za druženje, manifestacija Šoljica kafe zove na razgovor u organizaciji udruženja žena Vidovdan zaista je uspela u svojoj misiji – mnogi posetioci Crepaje, prolaznici i poznanici članica su “svratili” na kafu, a zaključile su članice da se nekada kafa pila kraće i iz manjih šoljica, a danas je to drugačije, kafa se pije uz rad neretko i iz šoljica mnogo veće zapremine.

ORK pokazao kako se neguje i razvija ljubav prema sportu

Omladinski rukometni klub Crepaja ove godine napravio je pravi sportski praznik. Pored toga što je sportski, turnir u rukometu organizovan tokom velikogospojinskih dana je bio i praznik takmičarskog duha i prijateljstva. U subotu 27. avgusta ORK pokazala je rezultat svog rada – veliki  broj dece koja se bave rukometom i veliki broj gostiju, rukmetnih ekipa koje su se rado odazvale na poziv crepajskog kluba – na školskom terenu u Crepaji rukomet je igralo preko 210 igrača, gostovale su ekipe iz Mužlje, Debeljače, Vršca, Dolova, Jabuke, Čačka, Bijeljine, Požarevca i Kovina. Deca su igrala mini rukomet, a stariji u 8 utakmica veliki rukomet.

Aleksandar Simić ispred Upravnog odbora ORK Crepaja otvorio je rukometni turnir, a na otvaranju su svim gostima podeljenje zahvalnice i medalje za učestvovanje.

Svečani skup i osveštan kolač u mesnoj zajednici

U kasno popodne, 27. avgusta, uoči velikog veskog praznika Velike Gospojine, članovi Saveta mesne zajednice Crepaja uz prisustvo brojih gostiju, zajedno sa sveštenicima Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, Ljubišom Milićem I Živkom Kovrlija okupili su se kako bi crkveni poglavari poveli zajedničku molitvu, osveštali žito I kolač uz slavsku sveću.
I ove godine dodeljene su počasne nagrade – Vićentiju Atanackovicu za osvojeno prvo mesto na republickom takmicenju na tamburi 2021, Daniel Kec za posveceni rad sa orkestrom OŠ Sava Žebeljan I Školskom orkestru za osvojeno takođe prvo mesto na republičkom takmičenju u Sremskoj Kamenici. Vićentije je na prijemu odsvirao dve muzičke numere bio je nagrađen gromoglasnim aplauzom.

Ovogodišji Velikogospojinski dani završavaju se manifestacijom Igrom I pesmom kroz Crepaju 4. septembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *