Izložba u čast Ksenije Ilijević

U subotu 24. juna, u Crepaji je otvorena izložba u čast Ksenije Ilijević.

U čast stote godišnjice rođenja Ksenije Ilijević, akademske slikarke iz Crepaje, Dom kulture Mita Živkov Lala i Opštinska biblioteka Kovačica – ogranak u Crepaji organizovali su izložbu likovnih umetnika iz slikarkinog rodnog mesta, dva Ivana – Karafilovskog i Vojnova i jednog Branislava – Simića.

Prema rečima jednog od organizatora izložbe, Nikole Kosovca, direktora Doma kulture Mita Živkov Lala, Ksenija Ilijević je bila jedna od najistaknutijih umetnika koji su rođeni u Crepaji, zbog toga su i odlučili da obeleže ovaj značajan jubilej za Crepaju. Ksenija je inspirisala i druge umetnike u Crepaji a i šire. Pored slikarstva, bila je i pedagog. Legat koji se nalazi u prostorijama biblioteke zapravo ima taj pedagoški karakter, dodao je Nikola Kosovac.

Na svečanom otvaranju su se Ivan Vojnov, Branislav Simić i Ivan Karafilovski zahvalili prisutnoj publici na dolasku kako bi uveličali pomenuto dešavanje.

Podsećamo na značajne događaje koje nam slede u našoj opštini – stote godišnjice od rođenja majstora kičice: u julu 2023. Ksenije Ilijević, u maju 2024. Martina Jonaša i u februaru 2025. Zuzane Halupove.

Izložba u čast Ksenije Ilijević će trajati do 23. jula a to je ujedno i datum njenog rođenja.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *