Zlatno pero: nagrađena tri autora iz opštine Kovačica

Na 4. književnom konkursu Zlatno pero, koji je raspisalo Udruženje Slovaka iz Bugarske, nagrađena su tri autora iz naše opštine.

Autori su do kraja aprila elektronskim putem slali neobjavljene radove u tri kategorije – osnovne škole, srednje škole i odrasli. Posebno je nagrađivana poezija, posebno proza. Nagrađeni autori iz naše opštine dobili su dve nagrade za prozni tekst i jednu za poeziju.

Književnica i učiteljica u penziji, Ružena Kraćica iz Padine, osvojila je treće mesto u kategoriji odraslih za pesnički tekst “Staviti masku”. U kategoriji osnovnih škola 1. nagradu osvojila je Noema Grnča iz Padine, sa proznim tekstom “Hrčak u autu“. Novinar iz Kovačice Jan Špringelj osvojio je treću nagradu za prozni tekst “Tačka” u kategoriji odraslih.

Rezultat konkursa je zbirka u elektronskoj formi, koja sadrži sve nagrađene tekstove i može se naći na sajtu Udruženja Slovaka u Bugarskoj. Književni konkurs Zlatno pero namenjen je Slovacima iz Bugarske, Rumunije, Mađarske, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije koji pišu na slovačkom jeziku, uključujući i Slovake koji žive na teritoriji Slovačke, a poreklom su iz dijaspore. Misija konkursa je podrška književnom stvaralaštvu Slovaka koji žive u dijaspori sa ciljem inspirisanja i predstavljanja mlade generacije u književnom stvaralaštvu na maternjem jeziku, mogućnosti da razviju svoj talenat i objave svoj rad u Slovačkoj kroz književne časopise, navodi se na zvaničnoj stranici Udruženja Slovaka iz Bugarske.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *