Vesela atmosfera i veliki broj gostiju na Žetvenom balu

U Debeljači 8.jula je u organizaciji Mađarsko kulturno – umetničkog centra, održan Žetveni bal, tradicionalna manifestacija koja se održava povodom završetka žetvenih radova u polju.

Na ovogodišnjem okupljanju u velikoj sali Doma Kulture, prisustvoalo je preko 120 osoba. Pored ukusne trpeze i dobre muzike nije nedostajala ni bogata tombola. Goste je zabavljao muzičar iz Debeljače, Zoltan Đeri. U veseloj atmosferi gosti su uživali sve do zore.

Žetva – ubiranje plodova žitarica je uvek bila jedan od najtežih, ali i najradosnijih poljoprivrednih radova. Donosila je svake godine hleb – dragocen za svakog čoveka.

Ni sada to nije lak posao, ali je u prošlosti bilo posebno teško raditi na njivi, kositi ručno, po suncu. Bilo je naporno, ali su žeteoci, naravno, ovaj posao sebi olakšavali pesmom. Pevali su i neumorno radili. Danas se žetva obavlja savremenim mašinama. Od njihovog zaglušujućeg zvuka ni pesma se ne bi čula, ali nema ni ko da peva. U Banatu je takođe žetva pšenice u punom jeku, pa se ponovo organizuju žetelačke svečanosti, žetveni bal.

Mađarski kulturno umetnički centar osnovan je u cilju očuvanja tradicije i običaja mađara sa ovih prostora. Bave se izradom ručnih radova, pravljenjem tradicionalnog fontoš kolača i poznatog čiga testa. Redovno učestvuju na mađarskim smotrama a dva puta godišnje organizuju i čajanke, takođe sa ciljem druženja.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *