U Padini održani tradicionalni „Babinkovi susreti“

U Padini se tradicionalno održava književna manifestacija „Babinkovi susreti“. Ovim putem, čuva se uspomena na život i delo poznatog padisnkog pesnika, Mihala Babinke.

Devetog septembra su u Osnovnoj školi “Maršal Tito” održani 48. Babinkovi susreti pod nazivom “Knjižnica i pesnici” a u organizaciji Opštinske biblioteke Kovačica odeljenja u Padini.

Program je pripremila Zdenka Obšustova a vodila Andrea Lomenova – Sabova. Skupu su prisustvovali članovi porodice Mihala Babinke, program je svečano otvorila predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji Dušanka Petrak a dešavanju je prisustvovala u ime lokalne samouprave i Marijana Melišova, zatim brojni predstavnici institucija i udruženja – opštine i mesta Padina, kao i gosti – istraživači iz Slovačke akademije nauka iz Bratislave.

O jubileju sto godina padinske biblioteke govorila je Eva Taubertova, bibliotekarka u penziji. Pročitana je i pripovetka Marije Jonašove – Kotvašove a sama književnica je govorila o svom radu.

Deo iz bogatog opusa pesnika, prozaika i publiciste Mihala Babinke recitovali su deca i recitatori svi članovi recitatorske sekcije knjižnice. U muzičkim tačkama nastupali su Anita Hlavata, Marijana Marčekova – Valentova i Tatjana Vujović.

Književno stvaralaštvo Kluba pisaca Čukarica u Galeriji 73 predstavili su autori Milivoje Mišo Rupić, Nedjo Ćićo Stojanović i Joka Milošević na čelu sa direktorkom pedasetogodišnje Galerije 73 Mirelom Pudar.

Prisutni su bili i gosti iz Novog Sada i Bačkog Petrovca, prevoditeljka i glavna i odgovorna urednica književnog časopisa “Nový život” Zdenka Valent – Belić i Vladimir Valentik, direktor Slovačkog izdavačkog centra iz Bačkog Petrovca, kao i Ladislav Čanji, pesnik i kantautor iz Bačkog Petrovca.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *