Obeleženo 169 godina od rođenja Mihajla Pupina

Devetog oktobra, na 169. rodjendan Mihala Pupina, održani su tadicionalni Oktobarski susreti.

Oktobarski susreti su 2023. godine bili ne samo medijski izuzetno ispraćeni. Pupinova medalja dodeljena je Ministarstvu kulture Republike Srbije. U obraćanju javnosti posle dodele priznanja je potpredsednica Vlade i resorna ministarka Maja Gojković istakla u prvi plan podršku Ministarstva kulture rodnom mestu velikana nauke.

Himnu Srbije izvela je operska diva Ljubica Vraneš, emitovan je drugi deo kratkometražnog igrnog filma Aleksandra Stanića “Pupin i ja”. Skupu se u ime domaćina obratio Jaroslav Hrubik, predsednik Opštine Kovačica. Predsednik Organizacionog odbora Oktobarskih susreta Branko Kovačević je naglasio cilj promocije Pupinovog lika i dela u raznim oblastima njegovog delanja. U referatu pod nazivom “Pupin i XXI. vek” je doktor Ivan Bošnjak, novi počasni gradjanin Idvora, pored ostalog spomenuo značaj koji bi trebalo da ima Pupinova knjiga “Sa pašnjaka do naučenjaka” kao obavezna lektira za učenike osmih razreda osnovne ili trećih razreda srednje škole.

Priznanje Prijatelja doma pripalo je i velikom prijatelju Srbije, francuskom i srpskom humanisti Arno Gujonu.

Dodeljene su i nagrade “Mihajlo Idvorski Pupin”, a posle obraćanja predsednika Saveza pronalazača Srbije Slobodana Simića je glumac Miroslav Žužić pročitao govor Mihajla Pupina za klub Privrednik iz 1925. godine. Doktor Dragoljub Cucić, direktor Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin” je talentovanim učenicima i studentima podelio nagrade.

Skup je završen polaganjem venaca ispred spomenika Mihjalu Pupinu.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *