Obnovljen krst ponovo krasi crkvu u Kovačici

Pred mnogobrojnim vernicima je juče u Slovačkoj evangelističkoj crkvi u Kovačici osveštan krst a zatim je vraćen na svoje mesto da i u buduće krasi ovaj hram.

Uz prisustvo biskupa slovačke evangelističke crkve u Srbiji Jaroslava Javornika, banatskog seniora slovačke evengelističke crkve Slađana Daniela Srdića, sveštenika slovačke evengelističke crkve u Kovačici Martina Bajzu, članova crkvene opštine slovačke evangelističke crkve u Kovačici i mnogobrojnih vernika osveštan je krst koji već 109 godina krasi hram evagelističke crkve u Kovačici. Krst je nedavno po prvi put od kada je postavljen obnovljen i prema rečima biskupa Javornika ovo je bio istorijski događaj za vernike u Kovačici.

Nakon svečane službe krst je vraćen na svoje mesto. Postavljanje krsta trajalo je nekoliko sati i akcija je protekla uspešno. Kugla koja je deo krsta teška je oko 50 kilograma a sam krst 20 kilograma.

Po skidanju, u kugli se nije nalazilo ništa, a sada je stavljena lista sa osnovnim podacima o crkvi, aktuelnoj rekonstrukciji i trenutnim poglavarima crkve. Krst je pozlaćen, jer zlato nije podložno rđi. Rekonstrukciju krsta u potpunosti finansirao je preduzetnik iz Kovačice, Jan Cicka. Obnovu su radili stručnjaci u ovoj oblasti.

Obnova krsta trajala je nešto više od mesec dana i deo je velike rekonstrukcije hrama. Vrednost prve faze radova koja bi trebalo da bude završena do kraja godine je više od 12 miliona dinara.

Rekonstrukcija će biti nastavljena i narednih godina a u planu je da do 2028. godine crkva bude potpuno obnovljena. Slovačka evangelička crkva u Kovačici, podignuta je u periodu od 1824. do 1828. godine i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *