Na “Kovačičkom oktobru 2023“ prvi šahisti Kovačice

U velikoj sali Mesne zajednice u Kovačici, u nedelju 22. oktobra, odigran je tradicionalni šahovski turnir „Kovačički oktobar“

Osobenost šahovskog turnira “Kovačički oktobar” je da je to prvi ekipni turnir koji se igra u Vojvodini. Na nivou pokrajine do 2016. godine organizovana su samo pojedinačna nadmetanja majstora drevne igre.

Zbog pandemije takmičenje nije organizovano dve godine – 2020. i 2021. godine. Na turniru se nadmeću klubovi iz svih mesta i naselja u kojima žive Slovaci u Srbiji, kao i klubovi iz opštine Kovačica.

Tradicionalno se organizuje u velikoj sali Mesne zajednice u Kovačici. Ove godine se prijavilo dvanaest ekipa a učestvovalo je njih deset: po tri četvoročlane ekipe iz Kovačice, kao i po jedna iz Padine, Bačkog Petrovca, Kulpina, Aradca, Janošika, Selenče i Debeljače. Učestvovalo je preko četrdeset šahista.

Šahovski turnir „Kovačički oktobar“ završen je trijumfom prve ekipe Kovačičana. Igralo se sistemom svaka ekipa protiv svake. Iza Kovačice je završio kao vicešampion Bački Patrovac, dok je treća bila Selenča. Prve tri ekipe su dobile pehare, sve zahvalnice. Na ovom sada već prestižnom i poznatom turniru najviše uspeha imale su ekipe iz Kovačice – Kovačica I. tri puta, Stare Pazove sa dva trijumfa i Bačkog Petrovca koji je jednom osvojio titulu šampiona.

Najuspešniji pojedninac ovogodišnjeg prvenstva je Božidar Kračunov: od devet mogućih osvojio je 8,5 bodova.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *