U čast Martinu Jonašu: Otvorena velika izložba njegovih dela

Devetog maja je povodom stogodišnjice od rodjenja najpoznatijeg i najpriznatijeg slikara iz Kovačice Martina Jonaša svečano otvorena izložba njegovih crteža, grafika i ulja na platnu.

U Galeriji naivne umetnosti svečano je upriličena velika izložba dela maestra Martina Jonaša. Kako navodi direktorka naše najpoznatije kulturne institucije, Ana Žolnaj Barca, izloženo je tačno sto grafika, koje su u vlasništvu Jana Čeha, kolekcionara i vlasnika Galerije „Uramljene uspomene“, pedeset i šest originalnih ulja na platnu koje su u vlasništvu Galerije naivne umetnosti i Spomen doma Martina Jonaša, jedan portret Martina Jonaša, koji je galerija dobila od slikara Slavoljuba Miloševića Cakija, kao i drvena statua Martina Jonaša. Na potkrovlju galerije su izloženi radovi učenika Gimnazije „Mihajlo Pupin“, u okviru konkursa ove obrazovne ustanove.

Prisutne je najpre pozdravila direktorka kovačičke galerije Ana Žolnaj Barca.Na svečanom otvaranju izložbe govorio je kolekcionar i prijatelj Martina Jonaša Jano Čeh, kao i Monika Šuhajdova iz ambasade Slovačke a izložbu je svečano otvorio predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik. U muzičkom delu programa učestvovali su na harfi Olga Sianta i na harmonici Emil Njemček mlađi. Izložba je otvorena do 9. juna.

Pre pomenutog događaja su delegacije Mesne zajednice Kovačica, Galerije naivne umetnosti, Galerije Babka, Samostalnog udruženja potomaka pokojnih slikara kovačičkog naivnog slikarstva u Srbiji, Evangelističke crkve u Kovačici, Ambasade Slovačke u Beogradu i Zavičajnog muzeja Matice slovačke i Društva Slovaka iz Bugarske položile vence i cveće na grob Marina Jonaša.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *