Samoška fijakerijada zakazana za nedelju, Čilaši očekuju brojne goste iz opštine Kovačica i šire

Petog avgusta  sa početkom u 13. časova će u Samošu biti održana 6. po redu Fijakerada Sveti Ilija. Na terenu u Samošu  planirano je da prodefiluje dvadesetak jednoprega i dvoprega, paradnih konja, čeza i fijakera. Organizatori su najavili goste iz Jarkovca, Dubice, Ilandže, Kozjaka, Dobrice, Crepaje, Pančeva, Bavaništa, Kovina i Samoša.

Iz Udruženja ljubitelja konja Samoški čilaši tvrde da je za Samoš fijakerijada jedinstvena prilika da ovo mirno mesto postane centar negovanih i treniranih konja, a posebno će biti priređeno i paradna vožnja fijakreima kroz Samoš.

Za RTV OK kažu: Udruženje ljubitelja konja “Samoški čilaši” osnovano je 2013. godine. Na početku je brojalo osam članova, sada ih ima petnaest. U prošlosti je skoro svaka samoška kuća imala najmanje po jednog konja koji su služili za rad u poljoprivredi. Danas ima u ovom mestu sedam porodica odgajivača konja – od jednog do četiri ata – uglavnom lipicanerske rase.
Cilj manifestacije je da i Samoš ima neku turističku akciju i atrakciju kao i ostale naše sredine, isto tako i druženje i uživanje u lepim konjima. Običaj je da se na kraju smotre za one Samošane koji nisu mogli da prisustvuju fijakerijadi povorka od dvadesetak učesnika paradno provoza glavnim samoškim ulicama. Za učesnike i goste prirediće se i večera u crkvenom domu.

IZVOR: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *