Održan prvi krug licitacije za davanje u zakup i na korišćenje državne zemlje

Održana je javna licitacija za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Kovačica u prvom krugu. Poljoprivrednim gazdinstvima je ponuđeno 820,5 hektara u 129 licitacionih jedinica u katastarskim opštinama Crepaja, Debeljača, Kovačica, Idvor, Kovačica, Padina, Samoš i Uzdin.

U zavisnosti od kvaliteta zemljišta početne cene kretale su se od 1.682 dinara, 3.403 dinara, pa do 41.535 dinara za pojedine kvalitetnije parcele u ataru Debeljače, Idvora i Uzdina.

Zainteresovanih sa ponudama je bilo samo za devet licitacionih jedinica, ali pošto je jedan ponuđač iz Idvora odustao, u osam licitacionih jedinica je po prosečnoj početnoj ceni od 26.503 dinara izlicitirano nešto više od 93 hektara. Ostaje da se u drugom krugu ponude preostale parcele pogodne za obradu, što je kako kažu nadležni u kovačičkoj opštini realno 120 do 130 hektara, za šta će se oglas za javnu licitaciju raspisati po dobijanju saglasnosti Ministarstva poljoprivrede.

Jer, od ponuđenih parcela u zakup u prvom krugu u 47 licitacionih jedinica kao njive od prve do šeste klase površine vodi se 209 hektara. Ostalo su bare i močvare, a na delu površina je i ribnjak u Uzdinu, za koji nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi. Parcela nepodesnih za obradu ima u delu atara gde se sada gradi vetropark.

Stručni saradnik u Odeljenju za poljoprivredu Kancelarije za ekonomski razvoj Opštinske uprave Kovačica Nikola Nikolić kaže da na području kovačičke opštine ukupno ima oko 2.300 hektara državnih njiva od prve do šeste klase, a da je po pravu prečeg zakupa stočarima dato 1.100 hektara.

Od zakupa državne zemlje prihod u buyetu opštine Kovačica ove godine iznosiće 10,5 do 11 miliona dinara. U prethodnom periodu je u postupku restitucije od državne zemlje sa područja kovačičke opštine vraćeno je 600 hektara prve i druge klase crkvi iz Čente, sa područja Grada Zrenjanin, gde nije bilo pogodnih parcela.

Izvor: Dnevnik

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *