Kovačički model digitalizacije primenjivaće i makedonski univerzitet

KOVAČIČKI MODEL DIGITALIZACIJE – PRIZNANJE ZA RAD, INOVATIVNOST I ZALAGANJE U OČUVANJU VREDNE ARHIVSKE GRAĐE

Opštinska biblioteka Kovačica poznata je po inovativnom pristupu u promovisanju čitanja i informatičkih znanja. I ovoga puta, došlo je veliko priznanje za rad i zalaganje i to u oblasti digitalizacije građe koja pripada bibliotečkom fondu.

Zakonom o bibliotečkoj delatnosti digitalizacija je propisana kao obavezna, ali je ostavljeno bibliotekama da odluče kako i na koji način će je sprovesti. Takođe, zakonom se reguliše prikupljanje arhivske građe, prevođenje u digitalni format i čuvanje u digitalnom obliku  i kao takvu građu dati korisnicima na korišćenje.

Godine 2003. počeo je celokupan proces digitalizacije, kada je biblioteka došla do crkvenog rukopisa iz 1804. godine. Ovaj rukopis je izuzetno vredan, jer pored toga što je vrsta letopisa, sadrži i popis ljudi koji su 1804. godine dali hleb za Karađorđeve ustanike. To je informacija koja do trenutka analize letopisa bila potpuno nepoznata.

U skladu sa smernicama koje zakon daje, a u skladu sa autorskim pravima, Opštinska biblioteka Kovačica primenila je model koji je svojom efikasnošću i lakim načinom primene, prepoznat kao izuzetan s obzirom na to da je zainteresovao i bibliotekare i van granica naše zemlje.

Poziv koji je potvrdio da je Opštinska biblioteka Kovačica na pravom putu

U Opštinsku biblioteku Kovačica stigao je poziv upućen direktoru uz reči hvale. Pored osnovne delatnosti, redovnih kretivnih radionica, kovačička biblioteka pokazala je da, kao mala biblioteka po broju zaposlenih, može da izvede digitalizaciju i to na način koji je za biblioteke veoma ekonomičan. Inače, softver koji se koristi u makedonskim bibliotekama, uključujući i one velike, poput univerzitetske, je izuzetno skup, bezmalo komplikovan za rad i potrebno je mnogo vremena za savladavanje i ovladavanje korišćenja pomenutog softverskog rešenja za biblioteke.

Devetoro zaposlenih, četiri ogranka, četiri jezika i gotovo idealan model digitalizacije bili su razlog da rad biblioteke bude zapažen.

Slobodan Stevanovski, magistar bibliotekarstva i informatike, direktor Opštinske biblioteke Kovačica gostovao je u makedonskoj opšini Radoviš. Međunarodna organizacija za inovacije u bibliotekama, a ispred nje Ivanka Sokolova, prepoznala je rad naše biblioteke i nazvala način rada KOVAČIČKI MODEL DIGITALIZACIJE

Trodnevni skup je imao cilj da se teorijski i prakitčno obuče bibliotekari za kovačički model digitalizacije, a prisutno je bilo 35 predstavnika biblioteke iz Makedonije. Odmah se počelo sa radom i primenom stečenih znanja.

U zabludi da su im potrebni hardveri i softveri koji vrede preko 50.000 evra, ubrzo su predstavnici biblioteka bili razuvereni načinom na koji se radilo u Kovačici. Putem javnih radova angažovana su lica sa invaliditetom koja su bila zadužena za skeniranje građe. Na ovaj način lica sa invaliditetom uključena su u društvo, radno angažovana na osnovu čega su ostvarili zaradu. Pored toga, ovakav model digitalizacije koji se primenjuje u opštinskoj biblioteci može raditi bilo ko bez informatičkog znanja.

PRAKTIČNA PRIMENA, KREIRANJE BAZE I VELIKO PRIZNANJE NA KRETIVNOSTI I SNALAŽLJIVOSTI

Ističe Stevanovski da je dostupnost KOVAČIČKOG MODELA DIGITALIZACIJE  omogućila malim i srednjim bibliotekama da digitalizuju građu koja je za njihovu lokalnu zajednicu od velike važnosti, poput kovačičkog letopisa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *