Projekat vredan 160.000 evra za sistematizaciju podataka opštinske imovine

Podaci o javnoj imovina opštine Kovačica biće sređeni i dostupni na jednom mestu, a čitav projekat u vrednosti oko 160.000 evra, koji se finansira iz sredstava Evropske unije i realizovaće se u partnerstvu s opštinom Kovin, tokom godinu dana, u okviru programa „Eksčejndž 5”.
Rukovodilac Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj opštine Kovačica, Danijel Magdu, kaže da će imovina opštine, koja je već popisana, biti sistematizovana na jednom mestu, na jednom softveru, odnosno GIS internet sajtu.

Svi zainteresovani građani i privredni subjekti će tako moći korišćenjem internet sajta da dobiju željene informacije od interesa za rešavanje svojih potreba i obavljanje neke komercijalne delatnosti, ili da kada dođe u opštinu sve poslove obave na jednom mestu u vezi kompletne administrtaivne procedure, koja je neophodna.

Magdu napominje da će, takođe, ljudima iz Opštinske uprave koji budu radili i bavili se opštinskom imovinom, biti olakšan posao, jer će uz pomoć tog softvera na jednom mestu imati sve neophodne informacije potrebne za upravljanje opštinskom imovinom. To će omogućiti i da se svake godine adekvatno utvrđuje vrednost opštinske imovine i blagovremeno svi podaci ažuriraju.

Opština Kovačica raspolaže značajnom imovinom, od stambenih i drugih objekata, pa do građevinskog i drugog zemljišta. Najinteresantnije su parcele u građevinskom rejonu i u radnim zonama, koje se mogu ponuditi investitorima. U mestima kovačičke opštine ima i dosta lokala koji su u vlasništvu opštine ili im je imovinski status nedefinisan, a mogu se davati u zakup i budžet opštine može tako ostvarivati prihode.

Rad na ovom projektu će trajati godinu dana, da se sistematizuju podaci i nađu na jednom mestu, da se precizno zna čime lokalna samouprava raspolaže i da se može na najbolji način upravljati tom imovinom, racionalno i ekonomično, a i da se u tom pogledu olakša i građanima i opštinskoj administraciji, naglašava Magdu.

Nosilac ovog projekta je opština Kovačica, a partner joj je opština Kovin u kojoj će obaviti istovetne aktivnosti na sređivanju podataka o imovini opštine. Danijel Magdu napominje da opština Kovačica već ima iskustva u sprovođenju projekta „Eksčejndž 4” u okviru kojeg je već rađeno na sređivanju podataka o opštinskoj imovini, pa će se posao na sistematizaciji podataka nastaviti da bi oni bili dostupni i upotrebljivi za zainteresovane građane, preduzetnike i druge institucije, kako ne bi nepotrebno gubili vreme u komunikaicji s opštinskom administracijom.

 

Izvor: Dnevnik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *