Slike jubilaraca izložili su u Galeriji Babka

U Galeriji Babka u okviru Kovačičkog oktobra priređena je izložba pod nazivom „Jubilanti slovačke naivne umetnosti u Srbiji“.

U Galeriji Babka u Kovačici je 30. septembra svečano otvorena izložba ulja na platnu jubilaraca: Martina Paluške, Alžbete Sokolove, Jana Žolnaja, Juraja Lavroša i Viere Svetlikove. Na svečanom otvaranju govorili su o slikarstvu, slikarima i slovačkoj naivnoj umetnostni iz Kovačice kulturni poslenici: Marija Jonašova Kotvašova i Zuzana Lenhartova – obe iz Kovačice, zatim istoričarka umetnosti i direktorka Muzeja naivne umetnosti Ilijanum u Šidu Marija Pokrajac i direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije Vladan Cerović, koji je izložbu i svečano otvorio.

Zvanično je pokrenuta inicijativa da Zuzana Halupova dobije ulicu i u Beogradu i Kovačici. A prisutnima su se obratili i slikari koji proslavljaju ove godine 70. i 50. rođendan Jano Žolnaj i Viera Svetlikova:”

Direktor Cerović je rekao da je počastvovan dolaskom u bogatu kulturnu i multinacionalnu sredinu i smatra da Kovačica ima šanse da se uskoro nađe i na svetskoj listi nematrijalne kulturne baštine Uneska, u čijoj inicijativi pomaže i Zavod organizovanjem dela već dva simpozijuma u okviru Festivala slovačke naivne umetnosti.

Zahvaljujući naivnoj umetnosti, Kovačicu posećuju u velikom broju pojedinci i grupe iz zemlje i inostranstva, kulturni poslenici i stručnjaci iz raznih oblasti, što je velika podrška kovačičkom naivnom slikarstvu za ulazak slovačke naivne umetnosti u Srbiji na listu svetske nematrijalne kulturne baštine Uneska.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *